Pàgines

2 de gener del 2013

Calia incrementar la pressió fiscal als gironins? Perquè el PSC va votar en contra en el Ple de l'Ajuntament de Girona del 19 de desembre sobre taxes del 2013


El passat dimecres 19 de desembre es van aprovar en ple de l’Ajuntament de Girona les noves taxes que afectaran als ciutadans de Girona durant el 2013. Va ser un ple en el qual els grups de IC i la CUP van reivindicar la seva capacitat de negociació per modificar alguns aspectes de les ordenances i que al seu entendre les feien més justes i participatives, i en conseqüència s’hi van abstenir. El PP també s’hi va abstenir, modificant el seu vot en contra de l’aprovació inicial d’una manera poc justificada i amb un punt d’incoherència (un cop passades les eleccions al Parlament, sembla que el to de crítica a l’alcalde s’ha rebaixat notablement i fa pensar que en breu tornarà a ser el soci preferent de CiU com ha passat al llarg del primer any i mig de legislatura). CiU que era qui les presentava evidentment va votar a favor. El nostre grup, el PSC va votar en contra, tot i que reconeixem que les ordenances aprovades han estat millorades en relació les que va presentar el grup de CiU en el procés inicial (que eren exactament iguals a les de l’any passat). Aquestes millores han estat fonamentalment gràcies a les propostes de la taula d’entitats i de la resta de partits.  Ara bé, donada la situació econòmica que estem patint en aquests moments pensem que hauria estat encara una millor solució no incrementar la pressió fiscal als gironins, mantenint els preus de l'any passat.  Per això i ja que el govern municipal no volia congelar taxes, el vot en contra és el que més s’assembla, ja que hauria portat a la prorroga de les taxes del 2012, mantenint-les iguals durant el 2013.




Certament en aquestes ordenances l’equip de govern municipal ha hagut de negociar amb la resta de forces polítiques, fent de la feblesa del govern en minoria una virtut; la del diàleg. Val a dir, que aquesta virtut és una exigència en un govern que necessita sempre que algun altre grup li doni recolzament. El PSC ha donat suport quan hem cregut que això era positiu per la ciutat, només cal recordar que en l’inici de legislatura vam votar a favor del cartipàs i vam acordar una sèrie de projectes que creiem bons per la ciutat i que per cert el govern municipal no ha complert (desenvolupar i executar un pla d’ocupació juvenil, defensar el projecte de l‘Hospital Trueta a Girona, construcció d’una nova comissària de policia municipal a Santa Eugènia, etc). El govern de fa 2 anys comptava amb 17 regidors que li donaven suport, aquest en té 10 i per tant ha de buscar en la geometria variable la solució a la seva minoria, i que gràcies al PP ha resolt com a soci preferent al llarg de la legislatura, si més no, fins els darrers plens.

Ara bé, perquè el PSC va votar en contra? La regidora Silvia Paneque del nostre grup crec que ho explica molt bé en aquest article, a més la nota de premsa que vam fer també és prou descriptiva.  Així mateix podeu consultar les al·legacions fetes en el seu dia en aquestes taxes per comprovar quin era el nostre posicionament. Hi ha raons doncs objectives, no és ni un caprici amb voluntat de desgast, ni una posició de posar pals a les rodes com li agrada simplificar al govern i en algun grup que fa de curiosa pinça al nostre i comparteixen amb el govern més sovint del que un s’imaginaria posicionament en la crítica al PSC, tot i trobar-se teòricament en les antípodes del govern ideològicament parlant.

M’aturo en una reflexió que crec que reforça els arguments pensant estrictament en els ciutadans, que el nostre grup apuntava com  un element cabdal: mirem que està passant en la resta d’administracions avui en relació als impostos. En primer lloc, pensem en el govern de la Generalitat de Catalunya, un govern ofegat per un sistema de finançament al qual no es dóna compliment de manera reiterada per part de l’Estat i en el qual les retallades no han contribuït a millorar-ne la seva situació. Aquest mateix govern deu actualment la considerable xifra de 20M€ a l’Ajuntament de Girona amb l’aquiescència del nostre alcalde, Carles Puigdemont. L’Estat a la vegada es troba en una situació d’extrema complexitat econòmica i financera, i la resposta per quadrar els comptes és a base d’austeritat, retallades, increments de l’IVA i de nous impostos que estan fent créixer a passos accelerats la pressió fiscal sobre les classes mitjanes i treballadores del país. Sembla a més que durant el 2013 continuarà incrementant-se. Podem dir de manera objectiva que la pressió fiscal als catalans s’ha incrementat notablement en els darrers anys. Trobareu molts articles que ho analitzen i que contextualitzen a qui penalitza més o menys, però en tot cas amb aquesta notícia de redacciódel 3/24, prou neutral  ens en podem fer una idea. En aquesta situació, en un ajuntament sanejat com el de Girona (l’alcalde com ell mateix ha reconegut en nombroses ocasions tenia una immillorable situació econòmica i financera, envejable per la majoria de ciutats mitjanes de Catalunya) cal incrementar la pressió fiscal? Cal quan l’any passat vam aprovar un pressupost de 500.000€ més que l’anterior? Cal quan segons hem calculat des del nostre grup es podria estalviar gairebé 1,5M€ en despeses supèrflues en l’actual conjuntura econòmica (astronòmica inversió en llums de Nadal, creació de nous càrrecs de confiança, estudis externs que es podrien fer per algun dels treballadors de l’Ajuntament, etc)? Nosaltres pensàvem que no. És per això que vam proposar una congelació de la taxa d’escombraries i del clavegueram i l’aplicació de fiscalitat progressiva a través de taules de bonificació, que tenien en compte els ingressos familiars. En canvi el govern municipal de CiU decideix que per ajudar una mica més als Gironins augmentarem la pressió fiscal municipal.

Si en un moment tindria sentit que els ajuntaments sanejats no augmentéssim la pressió fiscal és avui. I aquest és el principal motiu pel qual vam votar que no, el nostre vot en contra si hagués rebut el suport de la resta de grups municipals hauria fet que no s’augmentessin en més 200.000€ la pressió fiscal als gironins de manera lineal. Altres grups li explicaran que han pactat alguns elements de progressivitat a futur (però que no han estat portats a ple en aquesta votació i amb els quals nosaltres també estàvem d’acord),  i que han introduït bonificacions en la taxa per a l’obertura d’activitats per nous negocis si van acompanyades de contractacions indefinides per majors de 50 anys, així com que es gravin els caixers d’entitats bancàries amb un 50%. Mesures que ens semblen positives, però que no contraresten que els gironins haurem de pagar: 200.000€ més aquest 2013. Quan acabi aquest any que comença podem demanar quin estalvi ha significat pels gironins que se n’hagin pogut beneficiar d'algunes d’aquestes mesures. Ara bé compensarà tot això els increments que l’any que ve hauran de pagar per les seves escombraries i el clavegueram tots els gironins? La resposta molt probablement es que no. 

Els gironins pagarem més impostos l’any 2013 perquè dues administracions que estan amb l’aigua al coll com la Generalitat i l’Estat i li aplicaran increments (no entraré a discutir sobre la bondat o no de tot el sistema d’impostos perquè donaria per molt més), i perquè una tercera administració, la local, la de la seva ciutat que no té un problema econòmic avui (més que el fet que la Generalitat no li paga i que no li demanem amb gaire contundència com si fan altres Ajuntaments catalans) podrà recaptar més. Preguntin-se llavors a que ha dedicat aquest increment de la pressió fiscal, segur que se li acudeixen 200.000€ que entre tots li haurien pogut estalviar.

Per aquells que creguin que el que proposo és una posició partidista i irreal del que toca fer avui en un Ajuntament, els deixo amb aquests dos enllaços, que expliquen com dos Ajuntaments propers amb vots de diversos partits en l’aprovació de taxes fan just el contrari que el que ha fet CiU a Girona amb l’abstenció del PP, IC i la CUP. Congelen impostos i taxes, en alguns casos fins i tot les redueixen i creen noves bonificacions, en definitiva, donen aire a uns ciutadans que amb l'inici del 2013 patiran els increments de preu de tots els serves bàsics i dels impostos de la resta d'administracions públiques. Es tracta de LaBisbal   i l’Escala podeu consultar les respectives notícies als diaris gironins. Em sembla una posició més raonable i contextualitzada a la situació socioeconòmica actual. En la meva opinió incrementar la pressió fiscal té sentit si es gasta eficientment i si és necessària per pagar el nostre malmès i retallat estat de benestar, però no per posar les llums de Nadal amb un cost de gairebé 300.000€ en lloguers anuals a costa de tots o per contractar nous càrrecs de confiança i estudis de dubtosa utilitat. Per això no fa falta incrementar la pressió fiscal, per això el nostre grup va votar en contra, mentre alguns ens donen preteses lliçons de responsabilitat. Responsabilitat és votar pensant en com i a qui afectarà més aquesta pujada de taxes i impostos pel 2013. De moment en la balança de millores introduïdes en les taxes del 2013 i impacte negatiu per l’increment de pressió fiscal als gironins, aquesta segona pesa raonablement més, si més no, és el que va defensar el PSC en el darrer ple de l'any 2012.